Αγωνίσου μαζί μας.

Οι πλειστηριασμοί είναι εδώ. Μη μένεις θεατής

Αν θέλεις να σώσεις το σπίτι σου, θα σταθούμε διπλα σου.

Όχι στην ανάθεση, Όχι στην παραίτηση.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Συμβολαιογράφοι: Αποφάσισαν αποχή μέχρι τις 26 Ιανουαρίου


Συμβολαιογράφοι: Αποφάσισαν αποχή μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.
Η Αποχή αφορά και τους πλειστηριασμούς  

Σε στοχευμένη αποχή από τα καθήκοντα τους από τη σύνταξη συμβολαίων και τους πλειστηριασμούς προχωρούν οι συμβολαιογράφοι. Οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη απόγευμα (8 Γενάρη) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Η αποχή θα διαρκέσει ως την σύγκλιση της τακτικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων που έχει προσδιοριστεί για τις 26 Ιανουαρίου και η οποία μπορεί να γίνει αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου αν δεν έχει απαρτία. Η αποχή, κυρίως, αφορά ό,τι σχετίζεται με υποθέσεις ΕΝΦΙΑ. 

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και απέχουν πέραν της Αθήνας και του Πειραιά και σε πανελλαδική κλίμακα ανάλογα με τις αποφάσεις των κατά τόπους συλλόγων τους. Η αντίδραση τους σχετίζεται με τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της εκκαθάρισης του προκύπτοντος φόρου για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα. Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση τους την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή ( ΔΟΥ) το ύψος του φόρου. 

Η σχετική διάταξη του νόμου 4646/2019 ο οποίος προβλέπει τα ανωτέρω ψηφίσθηκε από την παρούσα κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με ημερομηνία 12/12/2019. Σαφής σκοπός της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τους συμβολαιογράφους για έργο για το οποίο θεσμικά υπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ. Πρόκειται καθαρά για ανάθεση έργου των δημόσιων λειτουργών (εργολαβία), κίνηση που εντάσσεται στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου. 

Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή (έκτακτη) συνέλευση ήταν επαναληπτική προηγούμενης στην οποία δεν υπήρξε απαρτία. Σύμφωνα με πληροφορίες η μή-απαρτία αμφισβητήθηκε από μεγάλη μερίδα των συμβολαιογράφων οι οποίοι μιλούν για μεθοδεύσεις του προεδρίου (Ρούσκα) ο οποίος είναι αντίθετος στην κήρυξη της αποχής, πλην όμως η πλειοψηφία των συμβολαιογράφων παρά τις προσπάθειες και τις μεθοδεύσεις του προεδρίου επέβαλε την κήρυξη της αποχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου